Wednesday, October 13, 2010

Футболните национали бият отново

България записа втора победа под ръководството на Лотар Матеус. След успеха с 1:0 срещу Уелс националите отупаха Саудитска Арабия с 2:0 в контрола, играна в Истанбул. Головете за успеха вкараха Димитър Рангелов и Валери Домовчийски още през първото полувреме.
Нашите браха доста ядове покрай организацията на приятелския мач, който се игра в типично ориенталски условия. Теренът не бе в особено добро състояние, а VIP ложата представляваше шатра със столчета, на които Емил Костадинов, Георги Илиев-Майкъла, шейхът на Саудитска Арабия и други изгледаха мача на живо. Всичко това на метри от олимпийския стадион "Кемал Ататюрк".
Подобно на мача в Уелс играта на нашите отново не блестеше, но стигнахме до заслужена победа. Личеше си обаче, че има промяна в отношението и настроениетo. Много неща се получаваха, имаше и заучени положения.
Матеус реши да даде шанс за изява на повече футболисти и направи осем промени в състава от мача в Кардиф. Добър дебют с националната фланелка направи вратаря Владислав Стоянов. От позабравените национали титуляри започнаха Димитър Рангелов, Валери Домовчийски, Станислав Ангелов, Йордан Милиев и Николай Димитров.
Мачът в Истанбул започна спокойно. Първата възможност се отвори пред Димитър Рангелов. В 9-ата мин след заучено изпълнение от фаул Николай Димитров подаде към Ивелин Попов. Той добре намери Рангелов в наказателното поле, но нападателят на Макаби Тел Авив от удобна позиция стреля край гредата. Четири минути по-късно имаше опасност и пред нашата врата. Стоянов обаче изби техничния удар под гредата на Ал Нумаре. Националите отвърнаха с нов пропуск на Рангелов. В 19-ата мин Домовчийски го изведе зад защитата, но той стреля над вратата. Дойде ред и на Николай Димитров да изпусне. Хичо излезе сам срещу Заид, но вратарят спаси.
В крайна сметка България превзе арабската врата. В 39-ата мин Домовчийски даде чудесен извеждащ пас за Ивелин Попов, който нахлу по десния фланг и намери Димитър Рангелов на метър от голлинията. Този път нападателят нямаше как да сбърка и откри резултата. В самия край на първата част България стигна до втори гол. Центриране на Петър Занев бе изчистено нескопосано от защитник на Саудитска Арабия. Топката падна на крака на Валери Домовчийски, който със страхотен нисък шут от 25 метра разстреля Заид за 2:0.
След почивката България продължи да контролира мача, но темпото поспадна. Благой Георгиев замени неубедителния Станислав Ангелов. Валери Домовчйски можеше да затвърди силната си игра с втори гол. В 68-ата мин нападателят на Херта се освободи отляво по диагонала и стреля в далечния ъгъл, но топката срещна гредата. Към края на мача леко отстъпихме инициативата. Защитата обаче не поддаде, като Иван Иванов обра повечето центрирания в наказателното поле. Някои грешки обаче все пак позволиха на арабите да създадат няколко опасности пред нашата врата. В 80-ата Попов сбърка една топка, Ал Нахли напредна отдясно и шутира опасно, но Стоянов отново се намеси стабилно. До края нямаше повече интересни моменти и резултатът се запази 2:0. Така България записа втора поредна победа, без да допусне гол. Следващият мач на националите на 17 ноември ще е последен за годината. За контрола в София се преговаря със Сърбия и Беларус. През март догодина националите подновяват евроквалификациите с гостуване на Швейцария.

No comments:

Post a Comment