Thursday, September 23, 2010

Барса се мъчи без Меси

Без контузения си лидер Лионел Меси Барселона се поизмъчи преди да победи само с 1:0 Спортинг Хихон в мач от 4-ия кръг на първенството.

Давид Вия вкара единственото попадение и домакините определено не впечатлиха с представянето си, въпреки че както обикновено имаха инициативата в двубоя. Така едва за 3-и път в историята Барса реализира само едно попадение в първите си 2 домакинства. Предишните два пъти бяха през 1968 и 1987 година.

В последната фаза обаче нещата не се получаваха и играчите не успяха да компенсират липсата аржентинеца. Все пак обаче те взеха 3 точки и вече имат 9, което бе най-важното.

При липсата на Меси Хосеп Гуардиола започна в предни позиции с Иниеста и Вия по двата фланга и Боян Къркич на върха на атаката. Хавиер Масчерано остана на пейката.

Първата опасност домакините създадоха в 5-ата минута, когато Давид Вия бе изведен в наказателното поле, но ъгълът бе твърде малък, а и защитник успя да притисне нападателя допълнително и вратарят лесно спаси.

Малко след това Андрес Иниеста получи възможност подобна на ситуацията, при която отбеляза победния гол на финала на световното първенство, но изстрелът му бе спасен от Куеяр. Това се оказа и най-доброто положение през първата част.

Гостите отговориха с една контра, при която Мате Билич стреля доста близо до вратата и показаха, че ще опитат да използват шансовете, които успеят да създадат.

В 19-ата минута Вия стреля в близкия ъгъл, но доста слабо. Като цяло каталунците владееха топката, но не успяваха да създадат чисти положения, а и ударите им не бяха достатъчно качествени.

В 26-ата минута Боян направи 60-метров рейд, стигна до наказателното поле на съперника, но миг преди да стреля, топката му бе избита. Последва изстрел по диагонала на Вия, който мина покрай вратата.

Малко преди края на полувремето Иниеста отново изведе Давид в наказателното поле, но ударът му в близкия ъгъл бе неточен. Секунди преди почивката Билич срита здраво Пуйол, след това се сдърпа с Бускетс, но се отърва с жълт картон.

Веднага след паузата обаче Барса направи пробива, от който се нуждаеше. В 49-ата минута Дани Алвеш пусна перфектен пас към Вия, който се измъкна сам срещу вратаря и го преодоля, вкарвайки 5-ия си гол в също толкова срещи срещу родния Спортинг.

Така след 139 минути футбол от началото на сезона Барса най-после се разписа на "Камп Ноу". Това бе най-лошото начало у дома за отбора по този показател от 36 години.

Голът успокои домакините, които обаче добре разбираха, че преднината им е твърде малка. Те продължиха да задържат топката, но продължиха да имат трудности в завършващата фаза. В 61-ата минута Шави стреля неуспешно. До края Пике, Вия и Иниеста пропуснаха няколко сравнително изгодни ситуации, въпреки че чистите положения бяха рядкост.

В самия край гостите стигнаха до едир корнер и нарушение на границата на наказателното поле, но не успяха да се възползват от тях и загубиха, като след 4 мача имат 4 точки.

No comments:

Post a Comment